Deel dit nieuws:

Slaapmiddelen niet zo onschuldig als ze lijken: ‘Zijn zeer verslavend’

Een alarmerend aantal Nederlanders gebruikt langdurig verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen. Dit kan enorme gevolgen hebben voor je geestelijke-en lichamelijke gezondheid, zoals geheugenproblemen en paniekaanvallen. Wat maakt deze medicijnen zo verslavend en wat kun je doen om ervan af te komen?: ,,Je lichaam is volledig uit balans en je kunt niet zo maar van de een op de andere dag stoppen.’’ Diede van Oeveren van het AD schreef erover, sprak met verslavingsarts Michel Wolters en wij vatten voor je samen en vullen beperkt aan.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Investico blijkt dat vorig jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders slaap-en kalmeringsmiddelen kregen voorgeschreven door huisartsen en psychiaters. Van hen slikken 125.000 mensen de medicatie langer dan een jaar en 272.100 doen dat langer dan acht maanden. Het gaat hier om de verslavende medicijngroep benzodiazepinen (benzo’s), waarvan bekende varianten de ‘pammetjes’ zijn, zoals oxazepam, lorazepam en temazepam. Benzodiazepinen zijn medicijnen die een kalmerend effect hebben en helpen bij het verminderen van angst en stress. Ze worden vaak voorgeschreven aan mensen met slaapproblemen die veel onrust, angst en paniek ervaren. Bijvoorbeeld door veel stress op het werk of bij heftige gebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare. Maar deze middelen lossen namelijk niet de echte slaapproblemen op, het is symptoombestrijding. En ze kunnen zeer verslavend zijn. Dat komt doordat na een bepaalde tijd je lichaam een tolerantie voor benzo’s ontwikkelt, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt.

Toch is er een paradox bij onder meer ME/cvs en chronische Post Covid patiënten. Doordat óók uit onderzoek blijkt dat zij vaak ernstig verstoorde slaap hebben en daardoor nog verdere toename van klachten ervaren. De paradox is dan de keuze van medicijngebruik en verder verslechteren van hun ziekte. Raadpleeg een gespecialiseerde arts wat te doen. Dat kan de Vermoeidheidkliniek internist en/of Slaapkliniek Nederland somnoloog zijn, of begin bij onze slaaptherapeuten en ga vooral niet zelf internet af voor oplossingen.

Hier lees je het hele artikel [achter de DPG betaalmuur].