Deel dit nieuws:

De hersenbank gaat uniek weefstelonderzoek onder ME/cvs patiënten doen!

Onder de ernstige klachten die mensen met ME/cvs en ook chronische Post Covid ervaren, bevinden zich ook neurologische symptomen. Denk aan duizeligheid, plotselinge sufheid, geheugen- en concentratieproblemen. Om daar meer van te weten is het van groot belang om in hersenweefsel van ME/cvs patiënten te kunnen kijken. Zij er veranderingen opgetreden? Op dit moment kan dat niet: er is in de hele wereld simpelweg geen hersenweefsel van mensen met ME/cvs beschikbaar voor onderzoek. Dat wil de Nederlandse Hersenbank veranderen.

“Menselijk weefsel vormt een van de meest effectieve methoden om ziekteprocessen te bestuderen en te begrijpen”

De internationaal gerenommeerde Nederlandse Hersenbank heeft een nieuw donorprogramma met als doel hersenweefsel te verzamelen van mensen met ME/cvs en beschikbaar te maken voor onderzoekers wereldwijd. Het is daarom belangrijk dat patiënten aandacht besteden aan de mogelijkheid om zich te registreren als hersendonor. Op dit moment zijn er 20 mensen geregistreerd, om goed onderzoek mogelijk te maken moeten dat er een stuk meer worden. Want onderzoek met menselijk weefsel vormt namelijk een van de meest effectieve methoden om ziekteprocessen te bestuderen en te begrijpen, omdat in dit weefsel de veranderingen in cellen en moleculen zichtbaar worden. De afgelopen jaren zijn onderzoekstechnieken steeds verder ontwikkeld, waardoor er steeds beter en nauwkeuriger ingezoomd kan worden op dit weefsel. Het identificeren van wat er verandert en misgaat, brengt de wetenschap een stap dichter bij preventie en herstel. Hierbij is het cruciaal om te kunnen vergelijken met de normale situatie bij gezonde mensen. Om dit te realiseren, hebben onderzoekers ook toegang nodig tot gezond hersenweefsel: het ‘controleweefsel’ om het zieke weefsel mee te kunnen vergelijken. Ook hersendonaties van mensen zonder hersen-gerelateerde ziekte zijn daarom essentieel.

Meer informatie

Hier kun je de folder downloaden. Je kunt ook op de website kijken. Je kunt ook mailen naar  info@hersenbank.nl, of bellen naar 020 566 5499 [werkdagen van 9.30 – 11.30 uur]. De Nederlandse Hersenbank is een onderdeel van het Nederlands Herseninstituut, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het hersenonderzoek naar ME/CVS is tevens onderdeel van het Nederlands ME/CVS Cohort en Biobank consortium (NMCB)

 

Bekijk de infographic