Deel dit nieuws:

Ondersteuning door de psycholoog bij ME/cvs en Post Covid

Van Post Covid tot ME/CVS: de bijdrage van de klinische psychologie aan diagnose en behandeling.

Ook in Oostenrijks onderzoek wordt de rol van de psycholoog anders gezien als die van hoofdbehandelaar en wordt Pacing als voorkeursbehandeling gezien. Géén CGT/GET. Wij hebben het artikel van Markus Golek in absolute essentie voor je vertaald en ‘leesbaar’ gemaakt.

Post Covid en ME/cvs zijn postvirale aandoeningen. De belangrijkste symptomen van ME/cvs zijn ernstige uitputting en PEM [vertraagde inspanningsintolerantie: na inspanning toename van klachten]. Er is een duidelijke overlap tussen PCS en ME/cvs in symptomen, de onderliggende lichamelijke processen en cognitieve stoornissen. Bij de diagnose van ME/CVS is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk, waarbij de psycholoog mogelijke oorzaken door psychische aandoeningen kan uitsluiten.

De voorkeursbehandelingsstrategie voor ME/cvs is Pacing, wat het managen van energie, eigen activiteit en rust zodat overbelasting en daarmee PEM wordt vermeden.

Hier lees je het hele artikel