Deel dit nieuws:

Doe het zelf geneeskunde’ bij Post Covid en ME/cvs

In Medisch Contact schreven een groep artsen met Post Covid in een artikel over ‘doe het zelf geneeskunde’. Een link naar het artikel geeft helaas geen toegang, dus hebben we achterwege gelaten. Er was er ook op social media aandacht voor her artikel.  Wij vatten voor je samen.

Post Covid is een perfect voorbeeld van ‘doe het zelf geneeskunde’. Omdat artsen het niet herkenden, druk als ze waren met Covid-patiënten in het ziekenhuis. Ze zagen niet dat er mensen buiten het ziekenhuis waren die maar niet opknapten. Mensen die zich op social media verenigden. Daar gaven ME/cvs patiënten een arts die zelf Post Covid kreeg adviezen: ‘Stop, Rest, Pace. Ze ging halve dagen werken en vond dat al heel rustig. Om na een maand ‘proberen’ volledig in te storten. De huisarts adviseerde desgevraagd mindfulness en fysiotherapie, maar al snel bleek dat ook al niet te lukken. Daarna leek er niks meer te zijn voor de arts/patiënt.

De arts leerde zelf de overlap herkennen van beide postvirale aandoeningen. Veel afwijkingen die nu worden ontdekt bij Post Covid, zijn al decennia eerder bij ME/cvs ontdekt. Het waren dus patiënten die zelf genegeerd werden door de medische wereld die een arts belangeloos wegwijs maakten. De artsen doen nu in een groep belangeloos hetzelfde voor patiënten.

Dat is natuurlijk heel mooi, maar vergeet niet de kennis delen met veel collega artsen! Het multidisciplinaire team van Vermoeidheid- en PostCovidkliniek helpt daar graag bij.