Pas op, de griep komt eraan!

Eric Reijnen Rutten van het AD schrijft over gehoest en geproest omdat de griepcijfers oplopen. Wij vatten de belangrijkste punten voor je samen. Het hele artikel is, achter de betaalmuur, beschikbaar.

De winter brengt weer ontstekingen aan de luchtwegen, bronchitis, griep, longontstekingen. Ook het aantal 65-plussers met corona vertoont weer een stijgende lijn, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel, dat deze wekelijks bijhoudt. Huisarts Freek Teller vertelt ,,Het gaat veelal om verkoudheden, maar een enkeling is flink ziek.” Hij merkt nu nog geen duidelijke griep- of covid-golf, maar wel een iets verhoogd aantal mensen met buikgriep.

De griepgolf komt meestal pas echt op stoom in januari. De vorige griepepidemie duurde negen weken. Rond november worden de vaccinaties tegen de griep geprikt voor mensen die 60 jaar zijn, worden of ouder zijn. Maar ook mensen met aandoeningen als dementie, hartproblemen en longziektes komen ervoor in aanmerking, net als een groep zwangere vrouwen. Een ruime 50% van de doelgroep doet dat ook en dat zouden er meer moeten zijn. Want het RIVM weet, dat voor 30 procent van de gevaccineerden voorkwam de griepprik dat ze geïnfecteerd raakten en bij 41 procent werden ziekenhuisopnames voorkomen. Als een patiënt toch de griep krijgt, wordt deze door de vaccinatie doorgaans minder ernstig ziek.

De vraag die Vermoeidheidkliniek dan steevast krijgt, is of mensen met een postvirale aandoening een griepprik moeten nemen. In z’n algemeenheid geven voor en nadelen meestal een positief resultaat: als in wel prikken. Misschien val je dan wat terug na een vaccinatie, maar aanmerkelijk meer bij het oplopen van een forse griep. Het blijft een moeilijke afweging, die je ook samen met je arts kunt maken. Als je jonger bent dan 60 kun je de huisarts wel om een griepprik vragen, maar die moet je dan wel zelf betalen.

Het vaccin dat wordt gebruikt is gericht tegen vier verschillende griepvirussen: de precieze mix wordt geadviseerd door Wereldgezondheidorganisatie WHO. Het vaccin geeft na ongeveer twee weken bescherming, die dan een halfjaar duurt. Bijwerkingen van het vaccin zijn er amper: in veruit de meeste gevallen blijven ze beperkt tot roodheid, zwelling en pijn op de plek van de vaccinatie en lichte griepverschijnselen.