In het begin van 2024 is er totaal 27 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de zorg van eerst post-covid patiënten en later ook die aan andere PAIS patiënten. Voor het eerste jaar was 12 miljoen gepland, daarna nog eens 15 miljoen. Het doel om 1 juni te starten met drie umc’s is helaas niet gehaald, maar vanaf 1 november kunnen patiënten worden doorverwezen door hun huisarts. Een aantal daarvan kunnen dan op een later moment terecht bij de umc’s van Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Dan wordt er stap voor stap meer zorg geboden. De planning daarvan volgt nog.
Beroep op kabinet om 21 miljoen euro extra voor zorg
Maar in de Tweede Kamer denkt Groen Links-PvdA kamerlid Julian Bushoff (GL/PvdA) al verder. Hij doet een beroep op het kabinet en minister Agema om de zorg voor post-covidpatiënten en andere PAIS-patiënten toegankelijk te maken en te houden. Hij zegt: “We zetten de eerste stap naar de opening van de expertisecentra op 1 november, maar we moeten nog meer stappen zetten om deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken”. Daarom diende Bushoff een amendement in. Hij vraagt met een aantal medeondertekenaars om 21 miljoen extra geld voor de expertisecentra. Om te benutten voor het opzetten van verschillende klinische studies binnen de muren van de gespecialiseerde post covid expertisecentra, zodat ook patiënten buiten de centra sneller en beter geholpen kunnen worden.
De vraag voor aanvulling van 27 miljoen is voor onderzoek, niet voor directe zorg
De omfloerste vraag is aanvullend geld voor klinische studies. Heel belangrijk, maar het lijkt Vermoeidheidkliniek óók belangrijk om extra geld beschikbaar te maken voor directe zorg aan méér mensen dan nu is bedacht. Zorgverzekeraars blijven zeggen ‘dat er voldoende zorg van artsen is ingekocht’, maar dat gaat in de praktijk niet veel verder dan uitsluiten van andere aandoeningen, tegen een relatief erg lage vergoeding. Wij voelen dagelijks de hoge nood bij grote aantallen ME/cvs- en post-covidpatiënten en zien de noodzaak voor betere financiering van daadwerkelijke zorg en begeleiding. Oké, naast, ja naast geld voor onderzoek.