Deel dit nieuws:

Na Covid ontwikkelen nog steeds veel mensen Post Covid. Bijgewerkte vaccins kunnen helpen

Ook in Amerika ziet men de toename van Covid-19-gevallen. Waarschijnlijk doordat de nieuwe varianten besmettelijker zijn en in staat zijn om eerdere immuniteit te omzeilen. Dat betekent dat Covid-19 in de wintermaanden weer meer ziekenhuisopnames, sterfgevallen én Post Covid gaat geven. Er zijn nu bijgewerkte Covid-19-vaccins die de verspreiding van het virus kunnen verminderen en daarmee de mogelijke gevolgen van de besmetting. De CDC schatte onlangs dat bijna 1 op de 5 Amerikaanse volwassenen die Covid-19 hebben gehad, aanhoudende symptomen hebben. Vooral de gevolgen van aanhoudende Post Covid kunnen enorm groot zijn en alleen al reden genoeg om het bijgewerkte vaccin te nemen. Stel je voor dat je eerder gezond en actief bent en na een Covid-19-diagnose maanden- of zelfs jarenlang nog maar weinig kunt doen. Dat is realiteit voor naar schatting 65 miljoen mensen wereldwijd. Mattheus Binnicker is directeur klinische virologie bij Mayo Clinic in de USA en een erkend specialist op het gebied waarover hij in Forbes schrijft. Wij vertalen en vatten zijn artikel samen.

Wat is er anders aan de bijgewerkte vaccins?

Doordat er steeds nieuwe varianten van het coronavirus blijven opduiken, is het volstrekt duidelijk dat jaarlijkse, bijgewerkte vaccins nodig zijn. Wat overigens niet ongewoon is voor zogenaamde RNA-virussen, zoals influenza, waarvan bekend is dat ze muteren en eerdere immuniteit omzeilen. In tegenstelling tot de laatste booster zijn de nieuwste mRNA-vaccins ‘monovalent’, wat betekent dat ze zich richten op een enkele variant (omicron XBB.1.5). Dat is nodig vanwege het relatief grote aantal mutaties van het virus, het is alsof het virus een nieuwe vermomming heeft, waardoor het niet wordt herkend door antilichamen die zijn geproduceerd om eerdere versies van het virus op te sporen en te vernietigen. Er zijn inmiddels alweer andere omicron-varianten, maar recente studies tonen aan dat de nieuwe vaccins effectief zijn in het opwekken van een sterke immuunrespons tegen de momenteel circulerende stammen.

Waarom zou je een bijgewerkt Covid-19-vaccin moeten krijgen?

De Covid-19-vaccins zijn zeer succesvol geweest in het verminderen van klachten, ziekenhuisopnames en overlijden. Maar drieënhalf jaar na de pandemie weten we dat beschermende immuniteit geen lang leven beschoren is. Het immuunsysteem heeft een periodieke herinnering nodig om antilichamen te produceren die specifieker zijn voor nieuwe stammen van het virus. Hoewel immuniteit tegen eerdere infectie of vaccinatie bij veel mensen ernstige ziekte en dood blijft voorkomen, zijn er de inmiddels bekende groepen – waaronder mensen ouder dan 60 jaar en mensen met immuunziekten – die een hoger risico blijven lopen. Het bijgewerkte vaccin helpt de kans te verkleinen om besmet te raken en het virus over te dragen aan een persoon met een verhoogd risico. Bovendien suggereren nieuwe gegevens dat vaccinatie een lager risico op het ontwikkelen van Post Covid voor alle leeftijdsgroepen, inclusief die met een verder gezond immuunsysteem. De nieuwe vaccins blijken uit onderzoek veilig en effectief worden in de USA aanbevolen voor iedereen van 6 maanden en ouder. Mogelijke bijwerkingen zijn mild en vergelijkbaar met eerdere Covid-19-vaccins.

Hier lees je het volledige artikel in het Engels

 

Bron: Vermoeidheidkliniek.nl