Op aandringen van de Tweede Kamer is onlangs 27 miljoen euro vrijgemaakt voor het verbeteren van de zorg aan postcovidpatiënten. Wat moet daarmee gebeuren? ‘Onderzoek naar welke behandeling echt werkt, zeggen artsen en patiënten’. Vermoeidheid- en PostCovidkliniek, PostCovidpatiënt Lisette en de Duitse hoogleraar Carmen Scheibenbogen kregen op tv de uitgebreide gelegenheid over alles rond Post Covid te vertellen. Ook op Radio 1 was het onderwerp van gesprek.
Overleg over Post Covidzorg
Patiëntenorganisaties, verzekeraars, mensen van de NZA en VWS, artsen -waaronder onze internist dr. Joris Vernooij- en ook de minister kwamen 29 februari bij elkaar om te bepalen hoe de zorg aan postcovidpatiënten beter kan. Er waren veel ideeën, maar meer knelpunten. Tussen de overleggende partijen zijn natuurlijk verschillende belangen en inzichten. Verzekeraars willen bijvoorbeeld zeker weten dat een behandeling werkt, maar de patiëntengroep heeft nú hulp nodig. Ander voorbeeld: volgens de geneesmiddelenwet mag je een medicijn voor een bepaalde ziekte niet zomaar bij een andere ziekte toepassen, terwijl dat in de praktijk soms wel goed lijkt te werken tegen symptomen. Het gaat echt nog wel even duren voordat er resultaat is.
Internist dr. Joris Vernooij met Lisette over Post Covid
Joris Vernooij is internist bij de Vermoeidheid- en PostCovidkliniek. Hij ziet tientallen postcovidpatiënten per maand. Elke patiënt is net even anders, vertelt hij. “Het beeld is heel verschillend, ze hebben veel verschillende klachten zoals extreme vermoeidheid, inspanningsintolerantie en hersenmist”. Vermoeidheidkliniek begon 15 jaar geleden met de zorg aan vooral ME/cvs patiënten. Net als Post Covid is dat een aandoening die volgt op een infectie en de klachten zijn hetzelfde. Er is dus de ervaring van het zien van ruim meer dan 10.000 patiënten!
Lisette (58) heeft twee keer een coronabesmetting doorgemaakt. Na de tweede keer merkte ze tot haar stomme verbazing dat ze daarna niet meer kon werken. “Ik wist opeens niet meer hoe ik een cliëntendossier moest invullen en sindsdien ging het slechter: geen energie, niet slapen, geen gesprekken kunnen voeren. Het was op. Als ik gedoucht had dan was de hele dag voor mij al klaar.” Op internet las Lisette over de Vermoeidheid- en PostCovidkliniek die ook postcovidpatiënten behandelt, en besloot daar een behandeling te volgen. Ze vertelt erover in de uitzending.
Duitsland gidsland?
Nu er geld is voor postcovidzorg ligt de vraag op tafel of er Post Covidklinieken moeten komen. Duitsland wordt vaak gezien als gidsland op dit terrein. Hoogleraar Carmen Scheibenbogen van het universiteitsziekenhuis in Berlijn legt uit dat ook in Duitsland de zorg nog niet ‘af’ is. “Ook hier kunnen we nog lang niet alle patiënten in alle regio’s zorg bieden.” Op de vraag hoe Nederland de 27 miljoen euro voor postcovidzorg moet besteden, is Scheibenbogen duidelijk: “Besteed het geld aan biomedisch onderzoek en onderzoek naar zorg, en begin vooral met klinische studies.”
EenVandaag van 29 februari 2024, 18:17 – 18:49 kun je op NPO1 tv kijken en kun je hier online terugkijken.
Op radio 1 was Pierre de Roy van Vermoeidheid- en PostCovidkliniek te gast bij presentator Suzanne Bosman van EenVandaag. Hier kun je het item terugluisteren.