Expertisekliniek voor ernstige Post Covid patiënten

(h)erkenning, gericht onderzoek, diagnostiek en behandeling

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland naar schatting 440.000 mensen aan Post Covid lijden. Bij maar liefst 90.000 daarvan wordt een ernstig, op ME/cvs lijkend beeld gezien. Deze mensen hebben gespecialiseerde hulp nodig. Die hulp wordt op drie locaties in Amersfoort, Lelystad, Tiel geboden door Post Covid Kliniek. Binnen de kliniek wordt nauw samengewerkt met het wetenschappelijk onderzoekconsortium binnen Amsterdam UMC.

Onze gespecialiseerde internisten doen op de drie poli’s onderzoek, stellen een diagnose en behandelen met onder meer medicatie. Patiënten kunnen er daarnaast voor kiezen om zich samen met ons gespecialiseerde behandelteam te richten op Pacing:  het verminderen van de klachten en het leren omgaan met de beperkingen.

Er is in Nederland grote behoefte aan een gespecialiseerde Post Covid kliniek.

Ernstige Post Covid vertoont grote gelijkenissen met ME/cvs [chronisch vermoeidheid syndroom]. Zuster instelling Vermoeidheidkliniek biedt al 15 jaar behandeling van deze ziekte. Die aanpak bleek een uitstekende basis voor de behandeling van Post Covid patiënten. Ruim 85% van de patiënten ervaart verbetering. Om die reden hebben huisartsen al veel patiënten doorgezonden.

De nieuwe Post Covid kliniek voor patiënten met ernstige Post Covid die minimaal zes maanden ernstig, aanhoudende klachten hebben en die zonder voldoende succes in de eerste lijn en/of revalidatiekliniek behandeld zijn.

Eén van de eerste patiënten, Gert Jan, kon na een corona besmetting wel weer wat aan het werk gaan. Maar hij bleef klachten houden. “Vooral het totale gebrek aan energie, de vermoeidheid, de ‘brainfog’ maakten dat ik veel moeite had met de beperkingen die ik daardoor voelde”. De huisarts bleef moed houden en had verwacht dat het na drie maanden allemaal beter zou gaan. Dat was helaas niet zo, integendeel zelfs, dus was gespecialiseerde behandeling bij een revalidatiecentrum noodzakelijk, “maar dat wilde te snel”. Het alternatief zou lang op zich laten wachten. Via de huisarts werd hij uiteindelijk naar onze kliniek verwezen. Gert Jan zegt daarover “Daar is de behandelmethode gericht op mijn klachten. Dat helpt me wél”.